„Młodzi, innowacyjni, profesjonalni – nowe możliwości dla młodych rolników”

W ramach operacji KSOW „Młodzi, innowacyjni, profesjonalni – nowe możliwości dla młodych rolników” odbyło się pięć wyjazdów szkoleniowych dla młodych rolników, uczniów i nauczycieli szkół rolniczych, studentów kierunków rolniczych oraz przedstawicieli organizacji pozarządowych działających na obszarach wiejskich.

Wyjazd składał się z części szkoleniowej oraz spotkań w gospodarstwach. Młodzi uczestnicy mieli możliwość nabyć wiedzę z zakresu przetwórstwa, skróconych łańcuchów dostaw, rolniczego handlu detalicznego czy kooperacji rolników, co pozwoliło im rozszerzyć horyzonty w zakresie innowacyjności oraz przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Szkolenia prowadzone były przez doświadczonych wykładowców, którzy w ciekawy oraz umiejętny sposób potrafili dotrzeć do młodych osób oraz zapoznać ich z następującą tematyką:

  • Nowa WPR – kierunki działań rolników wspieranych przez Unię Europejską na lata 2021-2027;
  • Współpraca rolników na obszarach wiejskich. m.in. LGD, spółdzielnie, organizacje i przedsiębiorstwa społeczne;
  • Przykłady krajowe i europejskie działań wspólnych rolników na obszarach wiejskich;
  • Współpraca z administracją państwową, samorządem terytorialnym i instytucjami otoczenia rolnictwa sposobem na pozyskiwanie finansów na nowe inicjatywy;
  • Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich oraz Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich – przykłady dobrych praktyk;
  • Skrócone łańcuchy dostaw oraz przetwórstwo lokalne jako przykłady innowacyjności na obszarach wiejskich.

Niezwykle interesującą częścią operacji były spotkania w lokalnych gospodarstwach, w których uczestnicy mogli w bezpośredni sposób zapoznać się ze dobrymi przykładami działalności przetwórczej oraz skróconych łańcuchów dostaw poprzez prezentację w miejscu produkcji oraz rozmowę z właścicielami, a także dowiedzieć się o współpracy między rolnikami oraz innymi podmiotami działającymi na obszarach wiejskich. W ramach spotkań odwiedzono następujące miejsca:

  • Winnicę Hiki – prezentacja działalności i oferowanych produktów, współpraca producentów wina połączona z degustacją wina oraz poczęstunkiem z wykorzystaniem lokalnych produktów.
  • Sery na Wypasie Gospodarstwo Ekologiczne „Agatka” – przetwórstwo mleka krowiego i koziego oraz produkcja i sprzedaż bezpośrednia sera wraz z degustacją.
  • EDI – Browar Regionalny – rodzinny browar działający od 1998 roku. Przedstawienie produkcji piwa niepasteryzowanego, warzonego tradycyjną metodą.

Całość zadania odbywała się w okolicach turystycznej miejscowości Sława w województwie lubuskim. W szkoleniach udział wzięło łącznie 196 osób. Operacja realizowana była
w II etapach. W zeszłym roku udział wzięły dwie grupy z województw śląskiego
(9-11.09.2022 r.) oraz małopolskiego (16-18.09.2022 r.), natomiast w 2023 roku trzy grupy z województw: kujawsko-pomorskiego (13-15.06.2023 r.), dolnośląskiego (12-14.09.2023 r.) oraz opolskiego (13-15.09.2023 r.).

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.