Odkrywanie smaków produktów regionalnych i tradycyjnych

W dniach 18, 19, 20 września b.r., w Zakopanem, odbędą się trzydniowe warsztaty szkoleniowe w ramach programu ZMW - Wspólnie zadbajmy o nasze małe ojczyzny, pt. „Odkrywanie smaków produktów regionalnych i tradycyjnych”. Program kierowany jest do 50 liderów – uczniów szkół ponadgimnazjalnych z terenu całej Polski.


 

Cele główne projektu:

1.    Przyczynienie się do kultywowania tradycyjnych i regionalnych metod wytwarzania produktów żywnościowych;
2.    Przedstawienie zasad ochrony prawnej produktów regionalnych i tradycyjnych;
3.    Przybliżenie wizerunku polskiej sztuki kulinarnej jako ważnego elementu promocji turystyki wiejskiej.
 

Więcej informacji na stronie projektu

 

 

Program trzydniowych warsztatów:
 

Część wykładowa poświęcona będzie takim zagadnieniom jak:

  1. Produkty tradycyjne i regionalne w Polsce i  krajach Unii Europejskiej;
  2. Ochrona prawna produktów regionalnych i tradycyjnych;
  3. Problemy budowy rynku produktów regionalnych i tradycyjnych;
  4. Listy produktów tradycyjnych prowadzonych przez marszałków województw;
  5. Finansowanie inicjatyw dot. promocji obszarów wiejskich poprzez produkt tradycyjny i regionalny.

 

Część warsztatowa obejmować będzie:

  1. wyjazd studyjno – seminaryjny do  wytwórców produktów tradycyjnych i regionalnych (wizyta studyjna m.in. w bacówkach podhalańskich wytwarzających oscypek);
  2. warsztaty małopolskiej sztuki kulinarnej, w ramach których uczestnicy będą brali udział w przygotowaniu i degustacji produktów tradycyjnych charakterystycznych dla regionu małopolski (bunc, charsznicka  kapusta kwaszona, bryndza podhalańska);
  3. spotkanie warsztatowe z władzami samorządowymi Podhala, celem przybliżenia form i metod promocji produktów tradycyjnych i regionalnych wykorzystywanych przez władze Podhala.

 

Serdecznie zapraszamy!